Saturday, November 20, 2010

Sememangnya tidak seperti yang disangka



fuh
Hari ni...20 november 2010...di us...kat malaysia...erm 2o nov gak tapi dah malam...huhu

aku terpanggil semula untuk mengaktifkan kembali blog yg suatu ketika dahulu aku pernah deactivatekan...kenapa? mungkin kalau bukan sekarang akan ade banyak perkara yang ingin aku kongsikan di masa hadapan sepanjang kehidupanku merantau di negara orang...

Alhamdulillah, sudah 2 bulan stengah aku di sini, di bumi West Lafayette, Indiana...kawasannya x blh aku kata mcm bandar dan x blh plak aku kata mcm kampung...senang kata pekan lah...masa sblm datang dulu...mcm2 aku pk...orang us ni benci Islam lah...takut diorang pulaukan lah...takut x reti cakap english lah...mcm2...huhu...

the first day aku kat sini...aku disambut baik oleh senior2 kat Purdue...oh btw lupa lak bitahu nama U aku adalah Purdue University...boleh lah google utk penerangan selanjutnya ttg U aku tu..menumpang kat rumah diorang untuk sementara waktu...argh...seminggu jet lag...x blh tahan...rase nak pengsan satu hari...tp last2 dah ok...


a glimpse of Purdue


Islamic Center of Greater Lafayette

mula2 sampai aku cari masjid...masuk2 je masjid ade sorang sorang brother, Ibrahim nama dia...bual2 skit ngan dia...and dia ajak aku aku buka skali kat masjid...almaklumlah time tu ramadhan...makan piza tu buka...x prnh2...aku pun makan le banyak2...piza free le katakan...dan hari2 berikutnya berjalan seperti biasa...sampailah the first day of my lecture...calculus II lecture...masuk je dewan tu...wo...ramainya...dan bile lecturer start bercakap...aku rase aku dgr mcm dia humming je sampai hbs kelas...x fhm langsung accent dia...Ya Allah...tapi skrang dah ok da...alhmdulillah...dah dpt tangkap accent lecturer aku tu yg entah dari negra mana...nama dia Prof. Burito...mungkin dari Amerika Latin kot...nama klasik je...
Prof Burito lecture

Maka bermulah hidup aku sebagai student kat sini...best? alhmdulillah...pembelajarannya very structured and systematic :) tapi quite tough...and sampai skrang ni aku dah melalui 3 exam dah...dah nak masuk final...fuh...meletihkan...memang stressful yet interesting...aku mulalah belajar cakap2 english dgn omputih2 nih...walaupun terabur sana sini...huhu...blajalah skit2 accent and American colloquial words...dan along these 2 months of life process...aku blaja masak(kadang2 sedap...kadang2 je), blaja urus rumah sewa and mcm2 lagilah...tapi yg paling penting skali aku blajar bagaimana hendak hidup sebagai orang Islam dlam kelompok minoriti yg hidup bersama majoriti non-muslim...bnyk yg kena jaga...contohnya makanan yg halal...tapi skrang dah tahu kedai2 halal sume...dah jadi senang skit dah alhmdulillah...begitulah coretan aku utk stakat ini...bnyk lagi nak kongsi...cuma kadang2 x cukup masa dan x teringat pun sebenarnya aku ade blog...huhu...
akhir kata...sememangnya US ni memang bukan seperti yang aku sangka... jazakallah....

1 comments:

Liyana said...

see!i've told u.there's gonna be a lot to say.
salam adha~

Post a Comment